Internet Toegang Is Nu Een Mensenrecht

Gepost 8 July 2016

Men maakt graag grappen over andere mensen die teveel tijd doorbrengen op het internet, maar het internet is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven, zozeer zelfs dat het een schending van de mensenrechten is geworden indien de toegang tot het net ontzegd wordt. >> Lees verder ......"


DSDM Methode

Gepost 4 Januari 2016

DSDM is een iteratieve methode die valt onder de Agile ontwikkelmethoden. De methode is gebaseerd op Rapid Application Development en werd in de jaren negentig geïntroduceerd door de DSDM organisatie.
In tegenstelling toto andere ontwikkelmethoden is de beschikbare tijd en geld een vast gegeven. De functionaliteit is variabel. Binnen het budget en en beschikbare tijd wordt zoveel mogelijk functionaliteit gerealiseerd.>> Lees verder ......"


Waterval Methode

Gepost 19 november 2015

Dit is de eerste in de serie artikelen over methoden voor het projectmatig ontwikkelen van software. Eén van de oudste en wellicht meest gebruikte methode is de waterval methode.>> Lees verder ......"


Maatwerk Software of Spreadsheet?

Gepost 10 sept 2015

Bij maatwerk programma's denkt je al vaak direct aan grote automatiseringsprojecten. Maar het zijn juist de kleine dingen die over het hoofd worden gezien. Ga maar eens na hoeveel spreadsheets er binnen het bedrijf gebruikt worden. Deze kunnen vaak handig zijn, maar er kleven nogal wat nadelen aan. Ze zijn vaak niet gebruikersvriendelijk, niet of nauwelijks gedocumenteerd en hebben geen enkele controle van de ingevoerde waarden. Voor deze spreadsheets kan op eenvoudige wijze een maatwerk programmaatje worden gemaakt dat niet deze nadelen heeft. Zulke programma's kosten in de regel niet meer dan 100 - 500 euro, afhankelijk van de grootte en de wensen van de klant. Je kunt ook meerdere spreadsheets samenvoegen in een groot programma,dat voor iedereen op een gemakkelijke en duidelijke wijze toegankelijk is. >> Lees verder ......"


Maatwerk Of Standaard Software?

Gepost 13 juli 2015

Een keuze die niet altijd even gemakkelijk te maken is. De voor- en nadelen dienen te worden afgewogen alvorens je een besluit kan nemen. Een verkeerde keus kan veel ergernis geven. Een goed functionerend software programma kan het werk plezier en de efficiency verhogen, waardoor kosten bespaard kunnen worden. In dit artikel probeer ik je te helpen bij het maken van de juiste keuze. >> Lees verder ......"


Laptop Brandgevaarlijk : Fictie of Feit?

Gepost 8 mei 2015

Explosie laptop

Regelmatig lees ik op het internet berichten over laptops die de in de brand vliegen, of van exploderende batterijen. Op het net circuleren vele berichten die zijn overdreven of simpelweg niet waar zijn. Hoe gevaarlijk zijn onze laptops?

Volgens de brandweer van Amsterdam is het aantal branden dat veroorzaakt wordt door laptops gestegen, maar het aantal laptops is eveneens gestegen.

In het vliegtuig mogen laptops alleen als handbagage worden vervoerd. Dit komt omdat de stof Lithium-Ion die in de accu's verwerkt is, brandgevaarlijk kan zijn. Slechts een kleine vuurbron kan al een flinke steekvlam veroorzaken. In het laadruim van het vliegtuig kan dit niet adequaat geblust worden, iets wat cabinepersoneel van een vliegtuig wel kan. Dat is dan ook precies de reden dat losse accu's niet ingecheckt mogen worden, maar mee moeten in de cabine.

De kans op een calamiteit is zeer klein. Er zijn ter voorkoming daarvan diverse technische beveiligingen ingebouwd. Statistisch gezien kan het echter gebeuren - er worden per slot van rekening jaarlijks wereldwijd miljoenen laptops verkocht en dus ook evenzoveel battery packs, is de redenering. >> Lees verder ......"


De Wet Computercriminaliteit: Malware, kwaadaardige software

Gepost 14 april 2015

Het verspreiden of ter beschikking stellen van programma's die bestemd zijn om schade aan te richten in een geautomatiseerd werk is strafbaar met maximaal vier jaar cel (art. 350a lid 3). Gratis te downloaden programma's bevatten vaak spamOngevraagde e-mail die in grote hoeveelheden wordt verstuurd. De term spam is eigenlijk de merknaam van de fabrikant Hormel voor gekookte ham in blik.
De reden dat Spam wordt gebruikt voor ongevraagde e-mail is terug te voeren naar een sketch van Monthy Python uit de zeventiger jaren.
Hierin kon een echtpaar alleen maar gerechten bestellen in een restaurant waar Spam inzit. Als vervolgens een groep gasten steeds harder Spam begint te roepen, wordt elke conversatie onmogelijk.
Zie hier de vergelijking: hoe meer spam in je mailbox, hoe minder gewone mail nog opvalt.
of malware. Malware is software dat als doel heeft schade aan te richten bij degene die de software installeren.>> Lees verder ......"


Intellectueel Eigendomsrecht Maatwerk

Gepost 10 april 2015

Ook al heb je voor de ontwikkeling van de software betaald, dan ben je nog niet de eigenaar van het maatwerk programma. Het eigendomsrecht wordt geregeld in de Auteurswet. Het auteursrecht wordt automatisch toegekend aan de maker, zodra deze een werkende versie van zijn software tot stand heeft gebracht.>> Lees verder ......"